Hva du kan forvente deg på et OA-møte

Etter mange års kamp mot vekten og matbesettelse, har du bestemt deg for å gi Anonyme Overspisere en sjanse. Du finner et OA-møte ved å sjekke vår online møteoversikt, eller ved å ringe eller sende e-post til World Service Office (WSO). Du har ringt kontaktpersonen for å bekrefte tid og sted, for å forsikre deg om at ingenting er endret.

Når du ankommer møtet, vil du møte menn og kvinner som alle deler samme sykdom – tvangsmessig spising – og som alle har funnet en løsning: OAs tolv trinn og tolv tradisjoner. Du vil møte alt fra tre til 30 personer på møtene. Vanligvis ligger tallet på omkring ti. Du vil få en varm mottagelse.

Møtet åpnes vanligvis med Sinnsrobønnen, og kanskje får du høre lest opp ”Vår invitasjon til deg”, som beskriver sykdommen tvangsmessig overspising og løsningen, de tolv trinn. Møteformatet kan variere fra gruppe til gruppe, men det alle gruppene har til felles er at de søker tilfriskning på tre nivåer – fysisk, følelsesmessig og åndelig – gjennom de tolv trinn, og at den eneste betingelsen for medlemskap er et ønske om å slutte å spise tvangsmessig.

Kanskje hører du en innleder åpne møtet og snakke i ti-femten minutter om hvordan livet hans eller hennes var før OA, hva som skjedde, og hvordan han eller hun er og har det nå. Kanskje leses det høyt fra OA- eller AA-(Anonyme Alkoholikere) litteratur. Andre medlemmer vil dele sin erfaring, styrke og håp. Du vil få muligheten til å introdusere deg som nykommer – hvis du vil. Du vil oppdage at du ikke er alene, og at det finnes en vei ut av din desperate situasjon. Fordi anonymitet er et grunnleggende prinsipp i OA-programmet, så blir du forsikret om at det du deler ikke vil bli fortalt videre. Dette gir deg tryggheten du trenger for å ærlig dele dine opplevelser.

Kanskje vil du gjenkjenne din egen historie når du hører på det de andre deler. Å lytte vil hjelpe deg å finne andre som har det du vil ha, enten det dreier seg om vekttap, klarhet, glede, eller tilfriskning fra besettelsen. Du kan, hvis du vil, spørre noen om å bli sponsoren din. En sponsor vil hjelpe deg i arbeidet ditt med trinnene i programmet, for å oppnå tilfiriskningen du søker.

Når medlemmer deler, hender det du hører dem referere til en høyere makt eller til Gud. OA er ikke et religiøst program og er ikke tilsluttet noen religiøs trosretning. Det er et program som følger åndelige prinsipper og medlemmer definerer selv hvordan de praktiserer disse prinsippene med en høyere makt slik de oppfatter den.

En liste kan blir sendt rundt der alle som ønsker det kan notere navn og telefonnummer, så vi kan tilby hverandre støtte mellom møtene. Noen fra møtet du deltar i kan ringe deg for å svare på spørsmål du måtte ha om programmet, og du vil ha muligheten til å ringe andre og be om hjelp. Telefonen er et viktig redskap i OA for å motta og gi støtte, og minne deg om at du ikke er alene.

Møtene varer vanligvis i mellom én og to time. Det er fullt mulig å stille spørsmål etter møtene og kjøpe OA-litteratur så du kan lære mer om programmet. Ved å be om hjelp, tar du et viktig steg på veien til tilfriskning.

OA er selvforsørgende gjennom medlemmers frivillige bidrag og en hatt vil bli sendt rundt for donasjon. Det er frivillig å donere.

Du vil legge merke til at noen medlemmer melder seg frivillig for å hjelpe til med å holde møtet gående, sånn som møtelederen, kassereren og sekretæren. Medlemmer som gjør tjeneste i gruppen opplever at det hjelper dem å avstå fra å spise tvangsmessig. Tjeneste er viktig for deres tilfriskning og gir dem muligheten til å gi tilbake til fellesskapet som har reddet deres liv. Det finnes muligheter til å gjøre tjeneste på alle nivåer i fellesskapet, fra å koke opp vann og sette ut stoler på et møte til å være med i Board of Trustees.

Møtet avsluttes vanligvis med å lese f.eks. Løftene fra Storboka, “Jeg gir deg hånden min” og Sinnsrobønnen. Dersom du kommer frem til at møtet du deltar i ikke kjennes riktig, forsøk en annen OA-gruppe på en annen tid og sted. Det er en god idé å gå på minst seks møter før du avgjør om  OA-møtene er riktig for deg.

Det du IKKE vil finne på OA-møter er vektkontroll, ferdigpakkede måltider, forpliktelser, avgifter, “bør”, “må” eller dømming.

Det du VIL finne på møter er:

  • Aksept av deg – som du er nå, som du var, som du vil bli.
  • Forståelse for problemene som du står ansikt til ansikt med nå – problemer som nesten helt sikkert deles av andre i gruppa.
  • Kommunikasjon som kommer som det naturlige resultat av vår gjensidige forståelse og aksept.
  • Tilfriskning fra sykdommen din.
  • Styrke til å gå inn i en ny måte å leve på gjennom aksepten og forståelsen av deg selv, utøvelsen av tolvtrinnsprogrammet for tilfriskning, troen på en makt større enn deg selv, og støtten og kameratskapet til gruppa.

Hvis du bestemmer deg for at du er en av oss, ønsker vi deg velkommen med åpne armer. Vi vil akseptere deg uansett hva slags omstendigheter du er i. Du er ikke alene lenger. Velkommen til Anonyme Overspisere. Velkommen hjem!