Er OA noe for deg?

Er du en tvangsmessig overspiser?

Velkommen til Anonyme Overspisere, OA. Her er noen spørsmål som kan være til hjelp i å avgjøre om du er en tvangsmessig overspiser.

 1. Spiser du når du ikke er sulten?
 2. Går du inn i matorgier uten noen åpenbar grunn?
 3. Har du skyldfølelse og angrer etter å ha spist for mye?
 4. Bruker du for mye av tiden din til å tenke på mat?
 5. Ser du fram til de stundene du kan spise alene med en følelse av glede og forventning?
 6. Planlegger du disse skjulte matorgiene på forhånd?
 7. Spiser du fornuftig med andre til stede for så å overspise når du er alene igjen?
 8. Påvirker vekten din måten du lever livet ditt på?
 9. Har du forsøkt å gå på diett i en uke, eller mer, uten å nå målet ditt?
 10. Blir du bitter når noen sier til deg at du må bruke litt viljestyrke for å stoppe overspisingen?
 11. Har du fortsatt å påstå at du kan slanke deg ”på egen hånd” når du måtte ønske, til tross for bevis for det motsatte?
 12. Har du sug etter mat på et spesielt tidspunkt, dag eller natt, utenom de vanlige måltidene?
 13. Spiser du for å flykte fra bekymringer eller problemer?
 14. Har du tidligere blitt behandlet for overvekt eller en matrelatert tilstand?
 15. Blir du eller andre rundt deg nedstemt av dine matvaner?

Har du svart ja på tre eller flere av disse spørsmålene? Hvis ja, er det sannsynlig at du har eller er godt på vei til å få et problem med tvangsmessig overspising. Vi har erkjent at måten å stanse denne progressive sykdommen på, er å praktisere Anonyme Overspiseres tolvtrinnsprogram for tilfriskning.

Anonyme Overspisere, OA, er et fellesskap av individer, som gjennom delt erfaring og gjensidig støtte, tilfriskner fra tvangsmessig overspising. Vi ønsker alle som ønsker å slutte å spise tvangsmessig velkommen. Det er ingen kontingent eller avgift for medlemmer; vi er selvhjulpne gjennom våre egne bidrag, verken ber om eller tar imot bidrag utenfra. OA er ikke forbundet med noen offentlig eller privat organisasjon, politisk bevegelse, ideologi eller religiøs doktrine; vi tar ikke standpunkt til utenforliggende saker. Vårt hovedformål er å avholde oss fra tvangsmessig overspising og å bringe dette budskapet om tilfriskning til dem som fremdeles lider.

Er OA noe for deg?

Bare du kan besvare det spørsmålet. Ingen andre kan ta denne beslutningen for deg. Vi som er i OA nå, har funnet en livsstil som gjør oss i stand til å leve uten å ha behov for overdrevent mye mat. Vi tror at tvangsoverspising er en progressiv sykdom som, i likhet med alkoholisme og noen andre sykdommer, kan stanses. Husk, det er ingen skam i å innrømme at du har et problem; det viktigste er å gjøre noe med det.